Sejarah dan sumbangan keturunan Syed Al-Idrus di Terengganu - Syed Abi Ghufran Syed Ahmad Al-Idrus , 1977-
Kajian ini membicarakan tentang sejarah kedatangan keturunan Syed al-Idrus serta sumbangan mereka terhadap pentadbiran dan perkembangan Islam di Kuala Terengganu dari tahun 1700M hingga 1957M. Kajian ini memfokuskan keturunan Syed al-Idrus sahaja kerana golongan ini antara yang terawal datang ke Terengganu dan lebih banyak memberi sumbangan kepada pemerintah dan masyarakat. Kajian ini hanya tertumpu di daerah Kuala Terengganu sahaja disebabkan ia merupakan kawasan tumpuan utama golongan Syed al-Idrus pada masa tersebut. Golongan ini bukan sahaja menonjol dalam bidang agama bahkan juga dalam bidang politik, pentadbiran dan sosial. Bahkan sultan memberi kepercayaan kepada mereka untuk mengetuai dan menjadi wakH kepada masyarakat serta mengendalikan hal¬hal pentadbiran negeri. Kajian ini menggunakan kaedah persejarahan di samping memberi penekanan kepada kaedah deskriptif. Penulisan ini juga memberi fokus kepada sumber rujukan dan pengumpulan data utama melalui manuskrip lama dan temu bual secara berstruktur untuk mendapat fakta dan maklumat yang tepat. Jurnal, manuskrip, buku, artikel-artikel yang berkaitan, kajian lepas serta majalah juga dirujuk. HasH kajian mendapati golongan ini telah membuat perubahan dan membantu melicinkan pentadbiran negeri melalui sifat dedikasi dan bertanggungjawab dalam pelbagai jawatan kerajaan, menyerap nilai-nilai Islam dalam pentadbiran, membantu proses perlantikan sultan, membantu merangka Undang-Undang Tubuh Negeri Terengganu, membentuk dan membimbing masyarakat agar berpegang teguh dengan ajaran Islam, menaikkan semangat Islam di kalangan masyarakat agar menentang penjajahan British dan mewujudkan masyarakat yang celik ilmu dan boleh membaca melalui penulisan-penulisan hasH karangan mereka sendiri. Kesepaduan antara kekuatan rohani, kebijaksanaan dalam tindakan dan kepetahan dalam pertuturan telah menjadikan golongan Syed al-Idrus berjaya dalam bidang dan lapangan yang mereka ceburi. Rentetan daripada itu, sewajarnya golongan Syed al-Idrus ini dijadikan sebagai role model bagi setiap lapisan masyarakat untuk turut serta memberi sumbangan kepada pemerintah dan komuniti setempat.