Kualiti perkhidmatan awam menurut perspektif Islam - Ilhaamie Abdul Ghani Azmi; Sharifah Hayaati Syed Ismail al-Qudsy; Siti Arni Basir (Kuala Lumpur : Penerbit Universiti Malaya, 2013)
Quality services in public sector management in Malaysia according to Islamic perspectives
1. Usaha-usaha kerajaan -- 2. Kualiti perkhidmatan -- 3. Pengurusan kualiti menurut Islam -- 4. Pengurusan sumber manusia berteraskan kompetensi -- 5. Sistem pengurusan kualiti ISO 9000 -- 6. Nilai-nilai Islam dalam pelaksanaan penambahbaikan berterusan -- 7. Sistem pengurusan kualiti Islam Malaysia MS 1900 -- 8. Integriti menurut Islam dan moden -- 9. Integriti: penentu kualiti perkhidmatan -- 10. Isu-isu integriti -- 11. Wasatiyyah dalam pentadbiran awam -- 12. Penutup
Includes bibliographical references (p. [191]-203) and index
Keywords: Civil service -- Malaysia; Public administration -- Malaysia; Total quality management -- Religious aspects -- Islam