Kepimpinan pegawai dari perspektif Islam dan perlaksaannya di Jabatan Agama Islam Pahang - Sharipah Adibah Syed Ahmad
Kajian ini mengenai kepegawaia Islam dan pelaksanaanya di JAIP. Kajian ini bertujuan mengenalpasti syarat kelayakan pegawai dari perspektif Islam dan mengenalpasti proses dan prosedur kenaikan pangkat yang diaplikasikan oleh JAIP. Kajian ini juga melihat persamaan yang wujud antara syarat kelayakan pegawai Islam dari perspektif Islam dengan syarat kelayakan yang diaplikasikan oleh JAIP. Bagi mencapai tujuan tersebut, pengkaji menjalankan kajian lapangan terhadap 54 orang responden terdiri daripada Pegawai Hal Ehwal Agama Islam di JAIP. Kajian ini menggunakan instrument soalselidik yang mengandungi 5 soalan di bahagian A dan 20 soalan pilihan jawapan dibahagian B. Data kajian ini dianalisis menggunakan SPSS. Analisis ini menunjukkan wujudnya kelemahan yang menyeluruh di kalangan pegawai dalam memenuhi syarat-syarat kelayakan pegawai Islam. Dapatan kajian jelas menunjukkan bahawa kelemahan ilmu pengetahuan dalam kemahiran pentadbiran dan pengurusan sangat mempengaruhi kelemahan penguasaan al-'Adalah dan al-Kifayah. Pengkaji mencadangkan agar kajian akan datang dapat menguatkan lagi dapatan kajian ini.