Hermeneutik : reaksi reformasi kaum muda - Hashim Ismail (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
Hermeneutics and literary criticism on youth movement in the Malay novels published before the Second World War in Malaysia
1. Teori hermeneutik -- 2. Sejarah kedatangan dan keintelektualan Islam di Nusantara -- 3. Cetusan pemikiran kaum muda di Mesir -- 4. Pelopor pemikiran kaum muda di Tanah Melayu -- 5. Reaksi reformasi sembilan orang pengarang Melayu -- 6. Reaksi reformasi karya sembilan orang pengarang Melayu -- 7. Reaksi reformasi sezaman sembilan orang pengarang Melayu
Includes bibliographical references and indexs
Keywords: Hermeneutics; Malay literature -- History and criticism; Nationalism -- Malaysia -- History