Jejak Rasul 14 : Ibn Battuta [ (Sistem Televisyen Malaysia Berhad, 2008)
Kisah Ibn Batuttah di dalam Jejak Rasul musim ke 14 ini menerangkan dengan terperinci mengenai tempat-tempat yang beliau lawati dan perkara yang telah dialami. Beliau menceritakan segala-galanya mengenai adat resam, peperangan, gerakan sufi, kisah aneh dan pelbagai peristiwa politik dan sosial. Ibn Batuttah merupakan orang pertama yang menjelajahi bumi Afrika dan memberikan maklumat yang amat bernilai tentang negara-negara tersebut.