Adab berijtihad dan berikhtilaf mengikut syari`at - Abdul Halim El-Muhammady (Selangor, Malaysia : Institut Pengajian Ilmu-Ilmu Islam, 2001)
On ijtihad, interpretation and construction of Islamic law in Malaysia
1. Ijtihad -- 2. Ihtilaf -- 3. Sebab-sebab yang menimbulkan ikhtilaf -- 4. Ikhtilaf di Malaysia -- 5. Persoalan bida'ah -- 6. Pandangan orientalis terhadap ijtihad dan ikhtilaf -- 7. Hukum-hukum yang berbeza antara Shafi'idengan Hanafi
Includes bibliographical references and index
Keywords: Islam and reason; Islamic law -- Sources; Islamic law -- Interpretation and construction