Ilmuwan Islam [ (Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3), 2005)
Sebuah dokumentari menarik menjejaki para ilmuan Islam terdahulu yang banyak menyumbangkan hasil kajian dan penemuan mereka dalam pelbagai bidang antaranya perubatan, kimia, fizik, astronomi, geografi, penerokaan laut, sosial, botani, pembinaan, antropologi, optik, aeronautik dan sebagainya. Antara ilmuan Islam yang diselenggarakan termasuk Ibnu Sina, Jabir Hayyan, Ibnu Hattam, Abdul Rahman As-Sufi, Ulu Berg, Al-Idrisi Laksama Cheng Ho, Ibnu Khaldun, Kosa Sinan. Al-Baithar dan ramai lagi melalui program ini penonton disajikan dengan pengembaraan menjejaki pencapaian para ilmuan Islam yang menarik merentasi negara seperti Turki, Syria, Lebonan, Iran, Arab saudi, China, Morocco, India dan banyak lagi