Sistem pengurusan kursus atas-talian-pelbagai peringkat pengguna (OMM) - Fatma Susilawati Mohamad (2004)
Kajian ini membincangkan tentang penggunaan sistem pengurusan kursus secara atas talian yang menekankan tentang penyediaan satu mekanisma untuk pengguna-pengguna utama bidang pendidikan seperti guru, pensyarah dan pelajar. Sistem Pengurusan Kursus Atas-talian atau ringkasnya disebut OMM dibina bertujuan untuk mengaplikasikan penggunaan komputer sebagai satu medium pembelajaran bagi mengantikan pengajaran kursus secara tradisional. Antara tujuan lain OMM ialah keupayaan sistem untuk mencipta kursus baru serta mengawal selia kursus sedia ada secara atas talian bagi tujuan ketelusan pembelajaran. Adalah diharap OMM dapat memberi satu dimensi baru kepada semua pengguna sektor pendidikan sarna ada di peringkat universiti atau sekolah.Dibandingkan dengan kaedah pembelajaran secara tradisional, OMM menyediakan kaedah pembelajaran lebih baik dengan menggunakan sepenuhnya sumber pengajaran dalam fail berbentuk teks, ini memberikan dimensi baru kepada sektor pendidikan. Kelebihan OMM ialah keupayaan sistem untuk menyediakan system pengurusan kursus secara berkesan dalam persekitaran web. Di reka bentuk dalam persekitaran web, OMM adalah mesra-pengguna dan diharap dapat memberi motivasi kepada pelajar dalam pembelajaran disamping dapat menguji kemahiran K'T mereka. Akhir sekali OMM diharap dapat mencetuskan idea kepada sektor pendidikan agar mereka dapat mereka bentuk dan menyesuaikan OMM mengikut keperluan masing-masing pada masa hadapan.
Thesis (Sarjana Teknologi Maklumat) -- Fakulti Teknologi dan Sains Maklumat, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004
Keywords: Universiti Kebangsaan Malaysia -- Dissertations; Computer-assisted instruction; Dissertations, Academic -- Malaysia; Internet in education