Kuantan menjelang alaf baru abad ke 21 : aspek kependududkan dan kualiti hidup - Awang, Mohd. Noor; Sutan Saidi, Noor Sharipah (Universiti Teknologi Malaysia, 1999)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan perkara-perkara berkaitan dengan aspek kependudukan dan kualiti hidup Kuantan menjelang abad ke 21. Tumpuan utama perbincangan ialah mengenai ciri-ciri utama kependudukan, aspek sumber tenaga manusia dan kualiti kehidupan, dilihat dari perspektifpotensi, isu dan masalah di kawasan berkenaan. Kertas kerja ini adalah berdasarkan satu kajian yang telah dijalankan pada tahun 1997. Perbincangan akan dibahagikan kepada :