Bahaya kebakaran dan tindakan pencegahan kebakaran pada bangunan tinggi - Mohamad Yatim, Yahya (Universiti Teknologi Malaysia, 1999)
Pelbagai bangunan tinggi dibina terutama di bandaraya untuk pelbagai tujuan. lni menandakan kemajuan berlaku tetapi keselamatan bangunan tinggi dan bahaya kebakaran perlu dikaji dengan teliti memandangkan pelbagai bahan dan teknik pembinaan yang baru telah diperkenalkan dalam industri binaan sekarang sama ada untuk pembinaan atau perhiasan. Secara tidak langsung, ianya menyumbang kepada bahaya kebakaran pada bangunan tinggi. Pengunaan bahan binaan dan pembinaan yang berlandaskan "situasi menang-menang" akan dapat mengurangkan risiko kebakaran. Disamping itu peraturan yang komprehensif diperlukan untuk menguatkuasakan piawaian bangunan tinggi bagi menjamin keselamatan pengguna. Tumpuan perbincangan artikel ini adalah terhadap bahaya kebakaran dan tindakan pencegahan yang boleh diambil untuk mengurangkan risiko kebakaran