Keunggulan budaya teknologi dalam memacu kemajuan bangsa - Bakri, Norhani; Mohamed, Rugayah (Faculty of Management and Human Resource Development, 2008)
Budaya sesebuah masyarakat mempengaruhi cara penggunaan, pembinaan dan penguasaan mereka terhadap teknologi bagi memenuhi keperluan serta keinginan mereka. Budaya teknologi pula melibatkan segala cara pemikiran, tindakan serta amalan bagi menangani perubahan teknologi serta persekitaran yang berlaku dalam sesebuah masyarakat. Artikel ini mengupas latar belakang konsep dan falsafah budaya teknologi serta meneliti perbezaan serta kepelbagaiannya dalam memacu kemajuan bangsa