Pendekatan Pengoptimuman Dalam Penghasilan Objek Tiga Dimensi Daripada Lukisan Garisan Dua Dimensi - Haron, Habibollah; Mohamed, Dzulkifli (Penerbit UTM Press, 2001)
Kertas kerja ini membincangkan beberapa kajian lepas yang menggunakan pendekatan pengoptimuman dalam menghasilkan objek tiga dimensi daripada lukisan garisan dua dimensi. Kertas kerja ini juga menerangkan berbagai-bagai sumber dan jenis lukisan garisan, ulasan mengenai bagaimana lukisan ini diwakilkan dan dianalisis dan penerangan mengenai beberapa teknik pengoptimuman yang berkaitan. Perbincangan diakhiri dengan cadangan kaedah pengoptimuman yang sesuai untuk menterjemah lukisan garisan bagi objek padu dengan garisan terlindung disorokkan.