Pembangunan perisian untuk sistem terbenam masa nyata menggunakan prinsip-prinsip kejuruteraan perisian. - Abg. Jawawi, Dyg. Norhayati; Mohamad, Radziah; Deris, Safaai; Mamat, Rosbi (Penerbit UTM Press, 2001)
Perbezaan utama perisian untuk sistem masa nyata dengan perisian untuk sistem bukan masa nyata ialah ia mesti menghasilkan keluaran yang tepat dalam batasan masa yang terhad dan kegagalan menghasilkan keluaran dalam batasan masa yang tertentu akan menyebabkan penurunan prestasi atau kegagalan sistem. Perbezaan ini merumitkan proses pembangunan perisian bagi sistem terbenam masa nyata. Di samping itu, kebelakangan ini perisian sistem terbenam masa nyata menjadi semakin canggih dan rumit, untuk menghasilkan sistem perisian terbenam masa nyata yang berkualiti, teknik-teknik kejuruteraan perisian perlu digunakan. Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan beberapa isu dalam pembangunan perisian sistem terbenam masa nyata dan bagaimana pendekatan profesional kejuruteraan perisian boleh membantu pembangunan perisian terbenam masa nyata mi. Perisian kawalan bagi robot memanjat dinding yang sedang dibangunkan di UTM akan dijadikan sebagai kajian kes dalam kertas kerja ini.