Pengasingan Strain Baru Kulat Dari Tanah Di Malaysia Untuk Penghasilan Asid γ-Linolenik (GLA) - A. Hamid, A.; W. Yusof, W. M.; M. Illias, R.; Nadarajah, K. (Penerbit UTM Press, 2001)
Kajian telah dijalankan untuk mendapatkan strain baru kulat yang menghasilkan GLA hasil penyaringan 21 pencilan yang diperolehi dari tanah hutan simpan di sekitar negeri Selangor dan Negeri Sembilan. Sebanyak 5 pencilan kulat daripada 21 pencilan yang diperolehi telah dikenalpasti menghasilkan asid γ-linolenik (GLA) (18:3, n-6) iaitu SK8, SK22, 2A1, DR dan K3, yang menghasilkan 6%, 7.6%, 6.9%, 5.4% dan 13.5% GLA daripada asid lemak total masingmasing. Kelima-lima pencilan tersebut juga didapati menghasilkan peratusan lipid yang berbeza, iaitu 30%, 20% 32%, 30% dan 8% lipid total (w/w, biojisim), masing-masing. Pencilan K3 mempunyai kandungan GLA yang setara dengan kandungan GLA dalam minyak ‘Evening Primrose’ yang dihasilkan secara komersial pada masa kini, iaitu 8%-12% GLA dari asid lemak total. Pencilan 2A1 menunjukkan penghasilan GLA tertinggi (0.0096g GLA/g glukosa) berbanding SKA, SK22, DR dan K3, yang menghasilkan 0.0032, 0.0039, 0.007 dan 0.0025g, GLA/g glukosa, masing-masing. Perbezaan profil asid lemak bagi keseluruhan 21 pencilan juga dibincangkan.