Tanggapan tenaga pengajar di institut latihan perindustrian (ILP) pasir gudang, terhadap penerapan kemahiran "employability" dalam proses pengajaran dan pembelajaran - Buntat, Yahya; Abd. Rahman, Juliana (2008)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti elemen kemahiran “employability” yang seringditerapkan oleh tenaga pengajar InstitutLatihan Perindustrian (ILP) Pasir gudang Johor,elemen kemahiran “employability” yang dianggap penting, serta permasalahan yangdihadapi untuk penerapan kemahiran tersebut semasa proses pengajaran danpembelajaran dilaksanakan. Kajian ini dijalankan di Institut Latihan Perindustrian (ILP)Pasir Gudang Johor. Seramai 52 orang responden yang terdiri daripada tenaga pengajarterlibat dalam kajian ini. Kajian mendapati, elemen kemahiran “employability” yangpaling kerap diterapkan dan juga dianggap paling penting oleh tenaga pengajar ialahkemahiran komunikasi terutama kemahiran mengikuti arahan yang diberikan.Bagaimanapun hasil kajian mendapati bahawa masalah utama yang dihadapi oleh tenagapengajar untuk menerapkan kemahiran tersebut adalah pelajar kurang pengetahuantentang kepentingan kemahiran “employability.”