Kesan pengawetan stim terhadap kekuatan konkrit - Mohamad Diah, Abu Bakar; Hamir, Rosli; Kamarulzaman, Kamarul Badlishah; Mohd. Ridzuan, Ahmad Ruslan (Faculty of Civil Engineering, UTM, 2000)
Peningkatan kualiti konkrit bukan sahaja pada masa segar tetapi juga sepanjang umur konkrit tersebut. Bagi mencapai matlamat tersebut konkrit mestilah menjalani proses pengawetan yang terbaik dan sempuma. Kajian ke atas kaedah pengawetan yang terbaik perlu dilakukan sebelum konkrit yang dibentuk diawet. Seharusnya kita tidak boleh berpuas hati dengan kaedah pengawetan konvesional iaitu menggunakan air dalam mendapatkan kualiti konkrit yang terbaik. Analisa dan keputusan yang didapati menunjuldcan bahawa kaedah pengawetan menggunakan stim memberikan kekuatan yang tinggi berbanding dengan kaedah pengawetan air dan udara.