Pembangunan konsep reka bentuk prototaip kereta Formula-M - Ishak, Idris; Abu Hassan, Shukur (Faculty of Mechanical Engineering, 1997)
Dengan pesatnya perkembangan industri automotif di Malaysia, keperluan terhadap R&D dalam bidnag perlumbaan motor/kereta Formula menjadi lebih penting. Ini kerana peningkatan teknologi melalui R&D akan meningkatkan lagi daya saing kepada industri automotif tempatan. Sebagai menyahut cabaran ini, UTM telah memulakan langkah pertamanya dengan menghasilkan sebuah prototaip kereta lumba Formula 3. Pembangunan idea konsep untuk reka bentuk dan fabrikasi prototaip tersebut telah dicetuskan oleh sekumpulan pensyarah di Fakulti Kejuruteraan Mekanikal. Reka bentuk kereta lumba ini telah dibuat berdasarkan kepada piawaian dan peraturan Formula 3 dengan enerapkan nilai sukan dan komersial. Projek yang hanya menelan belanja RM40000 ini telah disiapkan dan diuji pandu kemampuannya pada bulan September 1996 di litar lumba Pasir Gudang. Prototaip kereta lumba ini juga dikenali sebagai Formula-M (Formula Malaysia). Kejayaan menghasilkan prototaip pertama Formula-M ini juga telah membuka ruang penerokaan terhadap kajian-kajian teknikal yang lebih menyeluruh dan terperinci dalam reka bentuk dan pengeluaran kereta lembu di Malaysia.