Kaedah-kaedah proses pembuatan menghasilkan produk berasaskan bahan rencam (komposit) plastik bertetulangkan gentian kaca (GFRP) - Abu Hassan, Shukur (Faculty of Mechanical Engineering, 1998)
Proses pembuatan sesuatu produk berasaskan penggunaan bahan termaju seperti bahan plastik bertetulangkan gentian telah melalui beberapa peringkat kemajuan dalam teknologinya. Bermula dengan penemuan kaedah yang dinamakan Bengkalai Tangan (Hand Lay-up) hinggalah kepada penemuan beberapa kaedah yang serba canggih di mana dapat memenuhi spesifikasi teknikal yang diperlukan oleh perekabentuk dan pihak pembuat (manufacturer). Teknologi pembuatan sesuatu produk yang berasaskan bahan komposit termaju adalah amat didorongi oleh kehendak produk itu sendiri. Kebanyakan penemuan kaedah pembuatan adalah dipelopori oleh pihak pembuat serta kerjasama dari pihak penyelidik bagi mencari satu penyelesaian kepada kehendak teknikal sesuatu produk. Dalam kertas kerja ini, ditunjukkan empat kaedah proses pembuatan yang melibatkan penggunaan bahan polimer komposit yang masih dipraktikkan oleh pihak industri pembuatan masakini.