Penjadualan preemption menggunakan aturan pelepasan berprioriti dalam sistem bergangguan - J. R., Ayu Bidiawati; Mohd. Yusof, Sha'ri; Nabi Baksh, Mohamed Shariff (Faculty of Mechanical Engineering, UTM, 2004)
Kertas kerja ini membentangkan kajian yang bertujuan untuk mengemukakan panduan untuk membantu sesebuah syarikat dalam membuat keputusan terhadap penjadualan yang bergangguan. Penjadualan semula dicadangkan dengan melakukan ‘preemption’. Kajian dilakukan dengan pendekatan secara heuristik, iaitu dengan membandingkan beberapa kaedah aturan pelepasan berprioriti. Aturan pelepasan termasuk Masuk Dahulu Keluar Dahulu (First Come First Serve), Tarikh Siap Terawal (Earliest Due Date), Masa Proses Terpendek (Shortest Processing Time) dan Masa Proses Terlewat (Latest Processing Time) telah digunakan dalam kajian ini. Hasil kajian ini mendapati bahawa aturan pelepasan Tarikh Siap Terawal lebih berkesan berbanding dengan aturan lain. Perbandingan dilakukan terhadap beberapa kriteria penilaian, seperti purata kelewatan (mean lateness), purata masa alir (mean flowtime), ‘mean tardy’, dan ‘throughput’.