Masalah sosial semasa : apakah peranan jururancang bandar? - Sutan Saidi, Noor Sharifah; Musa, Abu Salehek (Fakulti Alam Bina, UTM, 1998)
Kertas ini bertujuan untuk membincangkan mengenai masalah sosial semasa dinegara ini dalam kaitannya dengan peranan jururancang bandar. Perbincangan dimulakan dengan menjelaskan mengenai pengertian isu atau masalah sosial, perbandaran dan masalah-masalah yang timbul berhubung dengannya, masalah sosial semasa di Malaysia serta faktor-faktor penyebabnya dan diakhiri dengan cadangan umum mengenai bagaimana jururancang boleh berperanan dalam usaha membantu menangani masalah berkenaan. Jururancang yang dimaksudkan dalam kertas kerja ini tidak terhad kepada jururancang fizikal sahaja, tetapi melibatkan semua pihak yang terlibat dengan perancangan dan pembangunan bandar. Penulisan ini walau bagaimana pun hanya memberikan pandangan secara konseptual tentang masalah berkenaan serta cara mengatasinya. Tindakan-tindakan tertentu selanjutnya memerlukan kajian yang lebih mendalam mengenai sesuatu masalah itu dalam rangka bidang tugas dan peranan seseorang jururancang.