Membina perisian untuk aliran yang melalui jasad - Abu Bakar, Rosli; Wong, Chee Yeen (Faculty of Mechanical Engineering, 2000)
Kajian ini bertujuan membina perisian yang mampu memberikan gambaran aliran yang melalui jasad. Penyelesaian persamaan Navier Stokes dua dimensi digunakan bagi kaedah berangka pembezaan terhingga dan algoritma SIMPLE (Semi Implicit Method Pressure Link Equation). Kajian dilakukan menentukan bentuk aliran yang melintasi jasad yang berbentuk segi empat sahaja. Keputusan kajian ini memperolehi taburan nilai halaju menegak (v), halaju melintang (u) dan tekanan yang sepadan (p). Pada keadaan yang telah ditentukan, keputusan diplot untuk menunjukkan kontur tekanan dan panduan halaju. Kajian ini dijalankan dalam beberapa keadaan seperti perubahan halaju aliran masuk, bilangan jasad yang dilalukan oleh aliran dun perubahan saiz saluran.