Persepsi bakal guru terhadap model rikas - Ibrahim, Nor Hasniza; Arshad, Mohammad Yusof; Surif, Johari (2008)
Artikel ini membincangkan kekuatan dan kelemahan model RIKaS berdasarkan kepada persepsi bakal guru. Model RIKaS dibina hasil daripada penelitian ke atas model-model refleksi yang diperolehi menerusi himpunan sorotan literatur. Ianya dibina khusus untuk mempermudahkan bakal guru melaksanakan amalan refleksi dalam proses pengajaran dan pembelajaran, berfungsi memfokuskan refleksi bakal guru terhadap aspek-aspek penting dalam proses pengajaran khususnya mata pelajaran sains. Data dikumpulkan dengan menggunakan teknik temubual berkumpulan dan dianalisis secara content analysis. Seramai dua belas orang bakal guru sains telah dipilih secara bertujuan dalam temubual tersebut. Dapatan yang diperolehi menunjukkan bahawa sebahagian besar bakal guru memberikan persepsi yang positif terhadap model tersebut dan mengemukakan beberapa cadangan bagi menambahbaik fungsi model.