Kesan perbezaan aliran mazhab terhadap kesatuan masyarakat Islam. satu kajian kes ke atas kakitangan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) - Salamon, Husin; Mustari, Mohd. Ismail; Mohamed, Ahmad Kilani; Jasmi, Kamarul Azmi; Sayed Ahmad, Sayed Mahussain (Centre for Islamic Studies and Social Development, 2003)
Perbezaan pemahaman terhadap ajaran Islam telah bermula semenjak zaman Rasulullah SAW masih hidup lagi, namun perbezaan tersebut tidak sampai berterusan dan menimbulkan konflik, kerana Rasulullah SAW masih berada di tengah-tengah umat dan boleh menjelaskan serta memberikan keterangan lengkap atas segala persoalan dan perbezaan diantara para sahabatnya. Menurut Thaha Jabir Fayyadh Al-‘Alwani, (1989:29), apabila berlaku perselisihan pendapat dikalangan sahabat di dalam sesuatu persoalan, mereka segera mengembalikannya kepada Rasulullah SAW kemudian baginda menerangkan jalan yang hak dan jalan petunjuk tersebut.