Mekanik mesin : teori, contoh penyelesaian dan masalah edisi ketiga - Abdul Rahman, Roslan; Che Ismail, Che Abas; Abdullah, Mohd. Yunus (Penerbit UTM, 2001)
Buku ini menghuraikan teori-teori asas dalam permasalahan Mekanik Kejuruteraan Mesin. Topik yang disentuh adalah meliputi asas dinamik, sistem penghantaran kuasa, pengimbangan sistem dinamik, sistem pengawalan laju, getaran sistem (sistem bebas dan paksa) dan juga kesan giroskop. Setiap bab dimulakan dengan teori yang ringkas, padat dan mudah difahami, diikuti pula dengan beberapa contoh penyelesaian masalah dan contoh soalan lanjutan serta jawapan sebagai latihan. Buku ini amat sesuai digunakan sebagai teks asas bagi pelajar dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal sama ada yang mengikuti kursus ijazah pertama, diploma dan sijil di Institusi Pengajian Tinggi. Malah buku ini juga sesuai digunakan sebagai bahan rujukan kepada pelajar di Institusi Kemahiran dan juga di Sekolah Teknik dan Vokasional.