Termodinamik gunaan - Ani, Farid Nasir; Latiff, zukarnain; ariffin, Mohd. Kamal (Penerbit UTM, 2002)
Buku ini menghuraikan penggunaan teori-teori asas dalam menyelesaikan masalah berkaitan dengan termodinamik gunaan. Bab-bab yang dibincangkan meliputi pemampat udara salingan, sistem penyejukan dan pam haba, kitar kuasa turbin gas, kitar kuasa stim, enjin pembakaran dalam dan pemindahan haba asas. Setiap bab dimulakan dengan teori yang ringkas, padat dan mudah difahami, diikuti pula dengan beberapa contoh penyelesaian masalah dan soalan-soalan latihan. Buku ini amat sesuai digunakan sebagai teks asas bagi pelajar tahun dua dan tiga dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal sama ada yang mengikuti kursus ijazah pertama, diploma atau sijil di Institut Pengajian Tinggi Malaysia. Buku ini juga sesuai digunakan sebagai bahan rujukan bagi jurutera-jurutera yang bekerja di loji kuasa terma.