Penggunaan komputer di dalam teknologi penapaian - Ahmad, Arshad (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1988)
Penggunaan komputer bagi tujuan pengautomatan dan pengawalan proses pada kedua-dua tahap penyelidikan dan operasi di industri bioteknologi sedang mengalami suatu era perkembangan yang pesat. Untuk peringkat penyelidikan, penggunaan mikrokomputer untuk berbagai tujuan juga telah dilaporkan. Sebagai kes kajian, sistem pengautomatan dan kawalan proses bagi operasi sistem penapaian dengan menggunakan mikrokomputer diketengahkan.