Profil personaliti dominan pelajar tingkatan empat di tiga buah sekolah menengah di zon Pasir Gudang, Johor Bahru - Suppiah, Puspa (2007)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti ciri personaliti pelajar serta melihat perbezaan personaliti mengikut jantina, lokasi tempat tinggal, serta ciri personaliti yang dominan di kalangan pelajar. Seramai 137 orang pelajar terlibat dalam kajian ini yang terdiri daripada tiga buah sekolah di Zon Pasir Gudang iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Pasir Gudang 2, Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Penggawa Timur dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Johor. Kaedah soal selidik telah dijalankan bagi penyelidikan ini. Data yang telah dikumpul diproses secara deskriptif dalam bentuk taburan kekerapan dan peratusan bagi demografi responden dan hipotesis kajian dianalisis secara inferensi dengan bantuan perisian SPSS. Hasil dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan dalam tiga tret personaliti (asertif, kepimpinan dan prihatin) diantara pelajar bandar dan luar bandar. Akhir sekali, cadangan bagi kajian akan datang juga telah diutarakan di akhir perbincangan.