Pembangunan patriotisme dalam pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Sejarah tingkatan dua : perbandingan antara empat jenis sekolah - Chua, Kheng Hoe (2007)
Kajian ini ingin menyelidik sejauhmana proses pembangunan dan penerapan unsur-unsur patriotisme mata pelajaran Sejarah tingkatan 2 berdasarkan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) di Malaysia dijalankan. Sejumlah 12 guru dari empat jenis sekolah dipilih sebagai sampel secara bertujuan untuk melihat proses pembangunan dan proses penerapan unsur-unsur patriotisme melalui interaksi antara guru dengan pelajar dalam kelas. Kaedah pemerhatian dilaksanakan ke atas responden. Teknik ‘Classroom Analysis For Thinking Skills’ digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran melalui Jadual Pemerhatian, Jadual Interaksi Dalam Kelas dan Jadual Hubungan Interaksi dalam Kelas, Analisis Jumlah Masa Kategori, Analisis Kekerapan Interaksi Dalam Kelas dan Analisis Hubungan Interaksi Dalam Kelas dilakukan.