Hubungan burnout dengan kepuasan kerja di kalangan staf Jabatan Agama Johor - Othman, Thurayya (2007)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau sejauh manakah tahap burnout dan tahap kepuasan kerja di kalangan kakitangan Jabatan Agama Johor (JAJ). Kajian ini juga bertujuan untuk melihat hubungan kepuasan kerja dan burnout serta meninjau faktorfaktor kepuasan kerja manakah menyumbangkan kepada terjadinya burnout. Sejumlah 166 orang responden dipilih secara rawak kelompok daripada staf-staf Jabatan Agama Johor dalam kajian ini. Data yang telah dikumpulkan telah diproses secara kolektif dengan menggunakan â€œStatistical Packages for Social Sciencesâ€? (SPSS ver 13). Teknik statistik yang digunakan adalah secara pemeratusan, crosstabulation, korelasi Pearson bagi mencari jawapan kepada persoalan kajian yang dibentuk. Rumusan dari dapatan kajian menunjukkan staf JAJ mengalami tahap burnout sederhana manakala mempunyai tahap kepuasan kerja yang tinggi. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara tahap burnout staf JAJ dengan ciri-ciri demografi mereka tetapi terdapat hubungan sifnifikan antara tahap burnout dengan kepuasan kerja staf JAJ kecuali pada sub skala pencapaian peribadi. Secara keseluruhan analisis inferensi perbezaan burnout dari segi demografi menunjukkan tidak terdapat perbezaan signifikan antara ciri-ciri demogarfi terhadap burnout (depersonalisasi, ketandusan emosi dan pencapaian peribadi). Kesimpulannya faktor burnout dan kepuasan kerja amat penting kepada setiap individu yang berkerja kerana staf yang berpuas hati dengan kerjanya akan menjadi lebih produktif dan memberikan komitmen yang tinggi terhadap pekerjaan