Somatotaip dan tahap ketangkasan atlit bola jaring - Osman, Rusedawatty; Morazuki, Syahrul Ridhwan (2008)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti kategori somatotaip atlit bola jaring Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan mengenalpasti perbezaan tahap ketangkasan atlet tersebut mengikut 3 kumpulan posisi yang berbeza iaitu pemain penyerang, pemain tengah dan pemain pertahanan. Seramai 12 orang atlet yang berusia di antara 20 hingga 24 tahun terlibat dalam kajian ini. Pengukuran somatotaip dilakukan dengan menggunakan kaedah Heath Carter iaitu dengan mengambil ukuran ketebalan kulit di bahagian triceps, subskapular, supraliak dan betis. Data yang diperolehi dianalisa untuk mengkategorikan atlit sama ada dalam kumpulan endomorf, mesomorf atau ektomorf. Ujian-t pula dijalankan bagi mengenalpasti tahap ketangkasan para atlet mengikut posisi yang ditetapkan. Subjek dikehendaki untuk berlari mengikut prosedur yang telah ditetapkan dan masa yang diambil untuk menamatkan larian dicatatkan. Data dianalisis menggunakan ujian One-Way ANOVA dan keputusan dijangkakan adalah tidak terdapat perbezaan yang signifikan bagi tahap ketangkasan di antara kumpulan posisi pemain penyerang, pemain tengah dan pemain pertahanan.