Bab 10: Penumpuan - Yahaya, Azizi; Suboh, Asmah; Zakariya, Zurihanmi; Yahaya, Fawziah (PTS Publication, 2005)
Selaku manusia yang mempunyai sistem kognitif dan aset minda yang bermakna, kita mungkin sedang memandu kereta di sebuah jalanraya secara tenang dan bersahaja sambil mendengar alunan muzik di radio diiringi perbualan dengan seorang atau lebih penumpang dalam kereta yang kita pandu, serta dalam masa yang sama berfikir untuk berhenti di mana apabila tiba makan tengahari nanti. Dalam situasi itu, kita mengandaikan bahawa jalan adalah luas dan tiada masalah kesesakan yang menyesakkan hati dan jiwa malahan aktiviti-aktiviti di atas boleh dilakukan dengan skala ketegangan yang amat kecil. Ini adalah satu gambaran jelas bahawa berlakunya penumpuan yang menunjukkan tabiat pemanduan kereta sebenarnya antara satu aktiviti yang menuntut siri penumpuan kompleks dan luar biasa melalui proses mental yang berbeza dalam sistem kognitif. Begitu juga penumpuan yang diberikan oleh pelajar dalam kelas terhadap isi pengajaran gurunya. Input oleh guru akan ‘dialihkan’ jika pelajar itu lebih tertancap matanya terhadap gaya dan pakaian guru tersebut berbanding dengan apa yang disampaikan dalam pengajaran.