Bab 9: Ingatan - Yahaya, Azizi; Suboh, Asmah; Zakariya, Zurihanmi; Yahaya, Fawziah (PTS Publication, 2005)
Otak dan minda merupakan anugerah Tuhan yang paling besar dan menakjubkan kepada manusia. Tiada sesiapa pun boleh menafikan peranan otak dan minda apatah lagi sekiranya minda dapat diperteguhkan dengan ingatan yang kuat dan segala maklumat yang tersimpan dapat dimanfaatkan ketika diperlukan. Ini menunjukkan betapa pentingnya kemahiran mengekalkan daya ingatan dipelajari supaya dapat diamalkan di peringkat mana sekalipun.