Gaya Kognitif - Yahaya, Azizi; Suboh, Asmah; Zakariya, Zurihanmi; Yahaya, Fawziah (PTS Publication, 2005)
Bidang psikologi sering dikaitkan dengan aktiviti pengajaran. Kebelakangan ini terdapatnya kecenderungan untuk menjadikan dua bidang psikologi sebagai asas yang lebih berpotensi untuk membantu membuat keputusan tentang pengajaran. Bidangbidang tersebut ialah bidang sains minda yang khusus dalam mengkaji fungsi otak dan bidang pikologi perbezaan individu yang mengkaji perbezaan atau gaya kognitif individu.