Kecerdasan - Yahaya, Azizi; Suboh, Asmah; Zakariya, Zurihanmi; Yahaya, Fawziah (PTS Publication, 2005)
Kecerdasan merujuk kepada kebolehan kognitif seseorang individu yang dipelajari dari pengalaman untuk membolehkannya membuat penyesuaian diri dalam kehidupan sehari-hari. Sebenarnya, istilah “kecerdasan” ini mula-mula diperkenalkan oleh Sir Francis Galton. Galton menyakini bahawa kebolehan intelek seseorang adalah bersifat penurunan. Walaupun beliau gagal membina sebuah ujian kecerdasan tetapi beliaulah yang memperkenalkan konsep “kecerdasan”.