Keberkesanan perlaksanaan program lukisan kejuruteraan dari aspek pengajaran dan pembelajaran - Yahaya, Azizi; Sihes, Ahmad Johari (2000)
Lukisan kejuruteraan (LK) di perkenalkan sebagai persiapan untuk melanjutkan sebagai persiapan untuk melanjutkan pelajaran ke IPTA/S. Kebanyakan diajar di sekolah teknik dan sekolah harian biasa. UTM adalah salah sebuah IPTA mengeluarkan guru² dalam bidang teknikal seperti dalam bidang teknikal seperti elektronik, mekanikal, awam dan kemahiran hidup dan pelajar ini diwajibkan mengambil matapelajaran LK. UTM menekankan subjek pedagogi UTM menekankan subjek pedagogi disamping subjek teknikal. Pelajar dikehendaki menjalani latihan amali di sekolah dan industri. Pengajaran subjek teknikal lebih menumpukan kaedah tun juk cara di makmal dan kaedah biasa yang digunakan. Di sekolah teknik, adakah guru mempelbagaikan teknik pengajaran yang di pelajari di sekolah?