Program pemulihan akhlak wanita: sejauh manakah pusat perlindungan wanita membantu proses pemulihan? - Yahaya, Azizi; Boon, Yusof; Ramli, Jamaluddin (2001)
Kajian ini bertujuan untuk melihat keberkesanan pelaksanaan program yang sedang dijalankan di Pusat Perlindungan Wanita dan Gadis, Taman Seri Puteri Cheras, Jerantut dan Rembau dan Tunas Bakti Sungai Lereh Melaka. Di pusat perlindungan ini, wanita dan gadis yang terlibat akan menjalani program pemulihan akhlak yang bertujuan untuk memberikan bimbingan dan panduan kepada mereka sebagai persediaan untuk kembali kepangkuan masyarakat. Kajian ini dibuat dalam bentuk deskriptif dan instrumen kajian ialah soal selidik. Soal selidik yang digunakan ini dibina dan diubahsuai oleh penyelidik sendiri. Kebolehpercayaan soal selidik diuji dengan menggunakan kaedah Cronbach Alpha, di mana nilai keseluruhannya ialah 0.87. Responden kajian terdiri daripada 366 orang responden. Kelayakan responden yang dipilih berdasarkan tempoh mereka telah menjalani program di kedua-dua pusat. Pemboleh ubah yang digunakan dalam kajian ini ialah Program Bimbingan dan Kaunseling, Pendidikan akhlak, Kemudahan dan kelengkapan yang telah tersedia, Program Kebudayaan dan Sosial, Punca terlibat dan peranan Lembaga Pelawat. Hasil dapatan kajian menunjukkan, pelatih tidak dapat mengikuti program secara berkesan. Analisis dapatan kajian yang menggunakan program SPSS berjaya mengesan beberapa kelemahan dalam perlaksanaan program-program yang sedia ada seperti kaunselor yang tidak bertauliah, kelas pendidikan akhlak yang membosankan dan kemudahan serta kelengkapan yang tidak lagi sesuai dan selesa. Secara keseluruhannya didapati program yang dijalankan di Taman-taman puteri dan Tunas Bakti kurang berkesan.