Masalah lepak di kalangan remaja di Johor Bahru: Sejauhmanakah remaja Melayu terlibat? - Yahaya, Azizi; Ramli, Jamaluddin; Boon, Yusof (2001)
Kajian ini bertujuan mengetahui faktor – faktor yang mempengaruhi remaja untuk keluar melepak dan juga untuk mengetahui bagaimanakah remaja berinteraksi dengan keluarga dan rakan sebaya. Kajian ini dilakukan dengan kaedah tinjauan dan sampel rawak mudah. Data–data kajian diperolehi dari soalselidik dan dianalisis secara SPSS. Responden yang terlibat dalam kajian ini adalah remaja yang berumur dalam linkungan 12 hingga 20 tahun yang melepak di Stesen bas Larkin dan Pasaraya Angsana. Hasil soal selidik amat memuaskan, Ini berdasarkan maklumalas yang diberikan oleh responden memenuhi kehendak soal selidik yang diedarkan. Hasil kajian ini dapat menyelesaikan persoalan kajian. Oleh itu ibu bapa dan masyarakat akan lebih prihatin terhadap peranan masing – masing untuk membentuk keperibadian remaja selaras dengan kehendak agama dan aspirasi negara.