Penumpuan dalam pembelajaran - Yahaya, Azizi (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2006)
Lebih seratus tahun dahulu, William James dalam bukunya Principles of Psychology mengatakan bahawa semua orang tahu apa itu penumpuan. Beliau (1890) menjelaskan bahawa penumpuan berlaku dalam minda individu seseorang dalam bentuk yang jelas dan hidup bertujuan untuk melihat beberapa objek secara serentak atau melatih pemikiran. Penfokusan dan perhatian ke atas kesedaran merupakan inti pati bagi penumpuan. Ia melibatkan penarikan daripada sesetengah perkara supaya boleh berurusan secara berkesan dengan orang lain