Laporan pembangunan kemahiran generik di kalangan pelajar (sehingga Disember 2006) - Abu, Mohd. Salleh; Kamsah, Mohd. Zaki (2006)
Di samping kemahiran teknikal, penguasaan kemahiran generik (KG) di kalangan graduan merupakan isu yang sering diperkatakan oleh bukan sahaja pihak industri juga pemimpin negara, para akademik dan masyarakat awam. Di kalangan graduan, tahap penguasaan KG lazimnya dikaitkan dengan employabiliti seseorang graduan tersebut. Di kalangan majikan pula, penguasaan KG yang baik merupakan atribut penting yang perlu dikuasai oleh pekerjanya di samping penguasaan kemahiran teknikal dalam bidang tugas/disiplin masing-masing.