Keluarga dalam Pembentukan Moral - Yahaya, Azizi (2008)
Keluarga adalah masyarakat kecil di mana dalam keluarga itu terbina makluk-makluk sosial yang satu dengan lainnya saling membutuhkan. Pembinaan, peraturan dalam keluarga, masalah kedisiplinan ataupun kebiasaan serta pola hidup dalam keluarga dapat membentuk moral. Keluarga sangat berpengaruh dalam pembentukan watak seseorang kerana sangat menentukan dalam perkembangannya. Pembentukan moral ini berasal dari kedua-dua orang tua. Orang tua dapat memberikan perhatian yang penuh kepada anaknya sehingga dapat terwujud suatu kondisi kehidupan yang interaksi.