Pembentukan keluarga yang bahagia: cara membuat keputusan dan cara mengatasi masalah untuk kecermelangan keluarga - Yahaya, Azizi (Penerbit UTM, 2008)
Keluarga merupakan sebuah institusi yang dinamik. Dalam masyarakat tradisi peranan keluarga dalam semua aspek menjadi lebih ketara, dan kedudukan keluarga sebagai sebuah institusi lebih penting. Peranan ibu bapa lebih besar dalam masyarakat tradisi daripada peranan keluarga dalam masyarakat moden. Keluarga dalam masyarakat Masyarakat tradisi Malaysia pada zaman dahulu merupakan masyarakat yang tertutup, akan tetapi hormat-menghormati sesama anggota dalam komuniti ini amat penting dan merupakan tali pengikat antara anggotanya. Dengan lain perkataan, anggota masyarakat pada ketika itu hidup saling nasihat-menasihati sesama mereka. Jika seorang anggota masyarakat melakukan kesalahan, maka kewajipan anggota dalam komuniti itu pula menasihat atau menyelesaikannya.