Sejarah sikap pemeliharaan kanak-kanak: stail kekeluargaan, pendidikan kekeluargaan - Yahaya, Azizi (Penerbit UTM, 2008)
Manusia dilahirkan dan dibesarkan dalam keluarga yang tertentu. Sebagai sebuah institusi sosial yang asas, keluarga mempunyai pengaruh dalam mewujud dan membentuk satu masyarakat penyayang di mana ahli-ahli komuniti berhubung rapat antara satu dengan lain secara kualitatif, bersimpati antara satu sama lain serta peka dan bertanggung jawab ke atas kesejahteraan dan keperluan ahli-ahlinya. Untuk mewujudkan suasana keluarga yang positif dan kondusif, tunjukkan kasih sayang dan wujudkan interaksi yang sihat di kalangan ahli keluarga.