Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pelajar Tingkatan Empat Memilihan Aliran Kejuruteraan Letrik Dan Elektronik Sebagai Pembentuk Awal kerjaya DI Sekolah Menengah Teknik Di Tawau, Sabah - Yahaya, Azizi; Kassim, Fariza (2008)

(untitled)
ABSTRAK: Kajian ini bertujuan mengenalpasti apakah faktor yang mempengaruhi pemilihan kerjaya pelajar tingkatan empat kejuruteraan elektrik dan elektronik di Sekolah Menengah Teknik Bahagian Tawau. Sabah. Responden kajian ini melibatkan 63 orang pelajar yang telah dipilih secara rawak mudah. Instrumen kajian iaitu set soal selidik digunakan untuk mendapatkan data . Data yang diperoleh dianalisis secara deskriptif untuk mendapatkan frekuensi, peratus dan min sisihan piawai dan ujian t.dengan menggunakan perisian SPSS 11.5 dan seterusnya dipersembahkan dalam bentuk jadual. Dapatan kajian menjelaskan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara faktor jantina dengan minat, pengaruh luar dan situasi pekerjaan manakala terdapat perbezaan yang signifikan antara faktor jantina dengan bimbingan kaunseling dan kerjaya. Kajian ini juga memberi cadangan kepada pihak tertentu agar mereka boleh mengambil tindakan selanjutnya.