Belia: Sejauhmanakah Budaya kesukarelaan boleh dipupuk Melalui Persatuan? - Yahaya, Azizi; Yahaya, Noordin (2006)
ABSTRAK: Belia adalah aset negara yang sangat berharga yang perlu dipelihara dan dididik dengan sempurna. Belia juga merupakan bakal kepada pemimpin masa depan. Sebagai pewaris dan pembina masa depan setiap warga belia perlu melihat peranan yang boleh mereka mainkan dalam membantu negara mencapai hasrat wawsan 2020. Cabaran belia masa kini adalah cukup besar dan mencabar. Kerajaan memandang belia adalah sebagai aset yang boleh digembelingkan untuk membangunkan negara. Belia perlu didik dan dibimbing supaya mereka kelak menjadi rakyat yang berguna. Segala aktiviti yang bercorak liar perlu di benteraskan agar mereka ini sama-sama boleh bertanggungjawab untuk membengunkan negara. Oleh pertubuhan-pertubuhan yang bercorak sukarela perlu diperbanykaan agar para belia dapat sama-sama menymbang tenaga dan juga dapat dihindarkan mereka daripada terjerumus ke lembah yang hina seperti masalah soaial dan terlibat dalam demonstrasi yang sia-sia. Oleh itu Dasar Pembangunan Belia Negara adalah digubal bertujuan membina dan merealisasikan generasi belia yang cemerlang dan berwibawa. Dengan adanya Dasar Belia Negara, segala aktiviti, program yang dirancangkan mengikut prinsip-prinsip akan dilaksanakan dengan lebih teratur dan tersusun mengikut prinsip dan garis panduan yang ditetapkan supaya matlamat yang dicapai adalah selaras mengikut kehendak dan aspirasi negara.