Senario penyelidikan di Malaysia : rintangan dan cabaran - Hussain, S.; Kamarulafizam, I.; Mohd. Najeb, J. (2004)
Penyelidikan dan Pembangunan (R & D) merupakan satu cabaran besar kepada negara dan bagi merealisasikan perkara ini, ianya perlu diutamakan dengan lebih serius. Dalam hal ini adalah perlu dibicarakan tentang rombakan dan kajian semula polisi-polisi dan kesesuaian polisi-polisi ini dalam konteks R & D tempatan. Bukanlah tujuan disini untuk menuding jari pada sesiapa, tetapi untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh penyelidik R & D di pusat pengajian tinggi. Di bawah ini dimajukan beberapa masalah-masalah yang dihadapi oleh sebahagian penyelidik R & D di pusat-pusat pengajian tinggi serta cadangancadangan untuk mengatasi masalah-masalah tersebut.