Keberkesanan program pemulihan tingkah laku di Taman Sri Puteri, Batu Gajah dan Kompleks Dar-As-Saadah - Yahaya, Azizi; Abd Wahab, Jesmin (2008)
Taman Seri Puteri Batu Gajah, Perak dan Kompleks Dar-Assa’dah, Kuala Lumpur. Di institusi ini, delikuen wanita akan menjalani program pemulihan yang bertujuan untuk memberi bimbingan dan pendedahan kepada mereka sebagai persediaan untuk diterima semula oleh masyarakat. Instrument kajian ialah soal selidik yang digunakan ini diubahsuai daripada kajian Azizi(1990) dan Azizi ( 2004). Darjah kebolehpercayaan soal selidik diuji dengan menggunakan Cronbach Alpha di mana nilai keseluruhannya ialah 0.961. Seramai 79 orang pelatih terdiri penghuni yang telah menjalani sekurang-kurangnya 6 bulan program pemulihan tingkah laku di kedua-dua institusi dipilih sebagai responden. Pemboleh ubah yang digunakan dalam kajian ialah Kemudahan dan Kelengkapan yang sedia ada, Program Vokasional, Program Kokurikulum, Program Keagamaan dan Program Bimbingan serta Kaunseling. Dapatan kajian menunjukkan Kemudahan dan Kelengkapan yang tersedia berada di tahap sederhana. Begitu juga Program Vokasional, Program Kokurikulum dan Program Bimbingan dan Kaunseling kurang berkesan. Program Keagamaan adalah berkesan. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara Kemudahan dan Kelengkapan yang sedia ada, Program Vokasional dan Program Kokurikulum di Taman Seri Puteri Batu Gajah, Perak dan Kompleks Dar-Assa’dah, Kuala Lumpur. Terdapat perbezaan yang signifikan di antara Program Keagamaan dan Program Bimbingan dan Kaunseling di Taman Seri Puteri Batu Gajah, Perak dan Kompleks Dar-Assa’dah, Kuala Lumpur. (katakunci: pusat pemulihan, delikuen wanita, kemudahan dan kelengkapan, program vokasional, program kokurikulum, program keagamaan, program bimbingan dan kaunseling) Abstract: The purpose of this study is to evalute the effectiveness of the programmes conducted by two rehabilitation centres for female delinquents. In these centres, the delinquents undergo programmes which aimed to give guidance and help the delinquents change their unwanted behaviour. The data were collected using questionnaires which was adapted from the research done by Azizi (1999) and Azizi (2004). Alpha Cronbach is used to test the reliability of this research. It showed that the overall Alpha value for the programmes is 0.93. A total of 79 respondents were chosen at simplified random to be the respondents of the research. The variables used in the research are the facilities, Vocational Programme, Co-curriculum Programme, Religious Programme and Counseling Programme. The overall findings of the research indicates that facilities and Counseling programme to be less effective compared to Vocational Programme, Co-curriculum Programme, Religious Programme. The results of the research showed that there is no significant difference in the way the facilities, Vocational Programme and Co-curriculum Programme was carried out in these two institution, namely Taman Seri Puteri Batu Gajah, Perak and Kompleks Dar-Assa’dah, Kuala Lumpur. There are significant differences between the Religious Programme and Counseling Programme in these two institutions.