Halatuju perkembangan pembangunan pelajar di kolej kediaman: satu perkongsian - Mohd. Jaladin, Rafidah Aga; Amit, Noh (2006)
Pembangunan pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT) amnya dan di kolej kediaman khususnya amat perlu dititik beratkan kerana aspek ini dapat membantu perkongsian bestari di antara institusi pendidikan dan organisasi kerjaya. Justeru, kertas ini akan mengupas lima halatuju perkembangan pembangunan pelajar yang menginap di kolejkolej kediaman sebagai garis panduan untuk menjana projek-projek yang mampu menggilap potensi diri pelajar dan dapat menyumbang kepada kecemerlangan organisasi. Lima halatuju tersebut merangkumi aspek-aspek berikut iaitu (a) kecemerlangan akademik, (b) perpaduan kaum, (c) budaya penyayang, (d) pengantarabangsaan, dan (5) aspirasi kerajaan. Kepentingan setiap halatuju yang dikongsi dibincangkan dengan merujuk kepada keperluan pelajar di IPT dan juga keperluan pasaran kerja semasa. Kertas ini juga membincangkan mekanisme-mekanisme yang sesuai bagi menjayakan setiap halatuju yang disasarkan