Prinsip dan amalan sistem maklumat tanah - A. Kadir, Abd. Majid; Omar, Abdullah Hisam (Universiti Teknologi Malaysia, 2006)
Monograf Prinsip dan Amalan: Sistem Maklumat Tanah (LIS)ini disediakan khusus kepada pelajar Sarjana Muda Kejur uteraan Geomatik di Fakulti kejuruteraan dan Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia. Monograf ini disediakan bagi pengajaran dan pembel ajaran matapelajaran Sistem Maklumat Tanah I. Objektif penyediaan monograf ini adalah untuk memberikan gambaran serta pengetahuan asas kepada pelajar mengenai Sistem Maklumat Tanah sebelum didedahkan kepada peringkat yang lebih mencabar. Diharapkan pelajar-pelajar dapat memahami teori Sistem Maklumat Tanah untuk diaplikasikan di persekitaran dunia benar.