Persepsi patriotisme di kalangan mahasiswa tinjauan dari sudut pemikiran mahasiswa high achievers UITM cawangan Kelantan - Yusoff, Mohd. Zahari; Salleh, Muhammad Shukri; Amir Razli, Meer Zhar Farouk (2006)
Matlamat kajian ini adalah untuk mengenalpasti persepsi patriotisme di kalangan mahasiswa yang ditinjau dari sudut pemikiran mahasiswa "High Achievers". Kajian ini menggunakan sample kajian yang terdiri daripada 64% atau 114 pelajar daripada semester 2 hingga semester 7 diploma dan ijazah dari pelbagai fakulti yang memperolehi pencapaian Purata Nilai gred Keseluruhan(PNGK) 3.5 dan ke atas di Universiti teknologi MARA kampus Kelantan. Instrument kajian adalah berasaskan soalselidik yang diedar kepada sample kajian. Data kajian dianalisis dengan menggunakan SPSS versi 12.0 dan data diproses dengan menggunakan nilai peratusan dan frekuensi. Hasil kajian menunjukkan 70.2% responden menghormati lagu kebangsaan manakala 90.3% sensitif terhadap bendera kebangsaan. 63.2% responden sanggup mengibarkan bendera di hari kemerdekaan dan 48.2% sanggup menggunakan wang sendiri untuk membeli bendera kebangsaan. Satu lagi dapatan yang menarik dari kajian ini ialah 57% responden akan tetap memberi sokongan kepada kerajaan walaupun keluarga mereka membangkang.