Sumber ekonomi daripada sampah - Abd Rahman, Mohd Norani (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1989)
Sampah merupakan satu perkara yang tidak asing bagi kita semua. Masalah yang ditimbulkan jika pembuangan tidak dibendung secara sistematik boleh menimbulkan gejala yang tidak sihat. Kerajaan dan pihak swasta boleh bekerjasama menjadikan sampah satu sumber yang boleh mendatangkan hasil pendapatan. Kejayaan di luar negara dalam menfaatkan sampah menjadi sumber ekonomi perlulah ditinjau dan dijadikan contoh bagi mengatasi masalah ini.